američka berza

Na Wall Streetu blagi rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu blagi rast indeksa
Foto: Arhiv

Američki indeksi završili su u srijedu malo iznad pozitivne nule jer su rastuće napetosti na Bliskom istoku pritiskale tržišta.

S&P 500 je ojačao 0,01% na 5.709,54, dok je Nasdaq Composite porastao 0,08% na 17.925,12. Dow Jones je podignut 39,55 bodova, ili 0,09%, da bi završio na 42.196,52.

Nike je pao 6,8% nakon što je div tenisica povukao smjernice za cijelu godinu prije promjene izvršnog direktora. Tesla je pala za 3,5% nakon što je firma izvijestila o broju isporuka, iako je tehnološki sektor bio podržan porastom Nvidije od 1,6%.

Ta akcija uslijedila je nakon izgubljene sesije nakon što je Iran ispalio balističke projektile na Izrael umanjio sklonost riziku i entuzijazam ulagača za novi trgovački mjesec i tromjesečje. Ulagači su spremni za više neizvjesnosti jer Izrael započinje kopnenu operaciju u Libanonu i eskalira napetosti s militantnom skupinom Hezbollah koju podržava Iran.

Cijene sirove nafte West Texas Intermediate porasle su u srijedu, nadovezujući se na skok u utorak nakon vijesti s Bliskog istoka. Energetske dionice ponovno su nadmašile rezultate i bile su jedini S&P 500 sektor koji je porastao za više od 1% tokom sesije. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) porastao je 1%, zabilježivši svoju četvrtu uzastopnu pozitivnu sesiju, prenosi SEEbiz.

Indeks volatilnosti CBOE (VIX), poznat i kao mjerač straha na Wall Streetu, povukao se nakon skoka u utorak.

"Stvarno vidimo da tržište ima malo zastoja s ovim nedavnim porastom geopolitičkih napetosti", rekla je Lisa Erickson, voditeljica dubinske analize javnih tržišta u U.S. Bank Wealth Management. "Iako se ulagači obično ne brinu previše o tim događajima dok ne dođe do jasnog ekonomskog učinka, mi samo vidimo određenu nervozu."

Podaci ADP-a objavljeni u srijedu pokazali su rast privatnih plaća u rujnu bolji od očekivanog. To dolazi uoči pomno praćenog izvješća o plaćama za nepoljoprivredne fondove u petak, koje bi moglo igrati glavnu ulogu u smjeru kretanja tržišta i sljedećem potezu Federalnih rezervi kada započne ciklus smanjenja.