Berza

Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Na Wall Streetu su berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon različitih poruka lidera američke centralne banke i podataka o snažnom rastu američke privrede.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 35.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 4.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 14.258 bodova.

Od početka novembra Dow Jones porastao je oko 7, S&P 500 oko 8,5, a Nasdaq indeks 11 posto. Time su nadoknadili sve gubitke od ljeta.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

No, to će ovisiti o daljnjim kretanjima u privredi, ponajviše o inflaciji.

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je privreda u trećem tromjesečju porasla 5,2 posto na anualiziranom nivou, više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da će najveća svjetska privreda izbjeći recesiju, uprkos oštrom povećanju kamata od početka prošle godine.

No, tako snažan rast znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim nivoima.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata.

No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže razdoblje nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u martu, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

Osim nagađanja o kamatnim stopama, idućih će se dana najviše pratiti vijesti o potrošnji na početku sezone blagdanskog 'shoppinga'. Prema procjenama, potrošnja bi u blagdanskom decembru mogla porasti oko 5 posto na godišnjem nivou.

A na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,09 posto, na 16.166 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.267 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,43 posto, na 7.423 boda.

(Biznis.ba)