američko tržište

Na Wall Streetu indeksi pali

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu indeksi pali
Foto: Unsplash

Američki su indeksi pali u četvrtak, jer su dionice Salesforcea pale zbog manjka kvartalnih prihoda i blagih smjernica, a trgovci iščekuju objavu ključnih podataka o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones Industrial Average pao je 302 boda, ili 0,8%, prema Salesforceu. S&P 500 izgubio je 0,3%, dok je Nasdaq Composite srezan 0,7%.

Salesforce je pao više od 21% nakon što je promašio očekivanja prihoda za prvo fiskalno tromjesečje. Izgledi zarade i prihoda firme za drugi kvartal također su bili ispod Streetovih procjena. S druge strane, Foot Locker je ojačao više od 22% na zaradi većoj od očekivane.

Indeks S&P 500 pao je za oko 0,9%, dok je Nasdaq Composite pao za 0,4% — stavljajući oba na pravi put da prekinu nizove od pet sedmica. Dow je pao za više od 2%, u ritmu svog drugog uzastopnog gubitničke sedmice.

Porast prinosa 10-godišnjih državnih obveznica naštetio je raspoloženju ulagača ove sedmice. Veći prinosi mogu biti loša vijest za ulagače u dionice, jer smanjuju višestruke iznose koje su trgovci spremni platiti za dionice i čine sigurnija ulaganja, kao što su trezorski zapisi i fondovi tržišta novca, privlačnijima, prenosi SEEbiz. Iako je prinos u četvrtak pao ispod 4,6%, ostao je iznad razine od 4,5%, što se smatra problematičnim za dionice.

Uprkos teškoj sedmici, svi indeksi su na dobrom putu da završe trgovački mjesec, koji također završava petkom na zatvaranju, u porastu. Nasdaq Composite i S&P 500 skočili su više od 7% odnosno 4% u maju. Dow je porastao samo oko 1% u mjesecu.

Ulagači bi trebali očekivati nastavak nestabilnosti na tržištu dok se pitanja vrte oko zdravlja potrošača i kretanja kamatnih stopa, rekao je Clark Bellin, glavni direktor za investicije u Bellwether Wealthu. Uporedio je nedavne tržišne akcije s valom koji dolazi prije nego što se vrati.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju objavu izvještaja o indeksu cijena izdataka za ličnu potrošnju za april u petak, što je preferirani mjerač inflacije Federalnih rezervi.