blagi rast

Na Wall Streetu indeksi porasli

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu indeksi porasli
Foto: Arhiv

Dow Jones je porastao u utorak, a investitori pokušavaju pronaći svoje uporište nakon neujednačenog početka mjeseca.

Dow je ojačao 110 bodova ili 0,2%. S&P 500 i Nasdaq Composite porasli su po 0,1%. Prinosi na obveznice bili su osjetno niži, s referentnim 10-godišnjim padom za oko 6 baznih bodova.

Dow Inc., 3M i Caterpillar pali su za više od 1%, držeći dobitke za Dow pod kontrolom. Dionica Bath & Body Works bila je najlošija dionica S&P 500, izgubivši 12% zahvaljujući razočaravajućim smjernicama.

Wall Street u petak usmjerava svoj fokus prema ključnom izvještaju o platama za nepoljoprivredne djelatnosti za maj. Ulagači žele tržište rada koje je dovoljno slabo da omogući centralnoj banci smanjenje kamatnih stopa, ali ne toliko slabo da potakne zabrinutost zbog moguće recesije.

"Trenutno tržište traži katalizator", rekla je Megan Horneman, glavna direktorica za ulaganja u Verdence Capital Advisors, koja upravlja imovinom većom od 3 milijarde dolara. "Doći će trenutak kada će loše vijesti zapravo biti loše vijesti."

Ulagači su također analizirali najnovije podatke o stanju na tržištu rada. Podaci o zapošljavanju Ministarstva rada pokazali su 8,059 miliona slobodnih radnih mjesta u aprilu, što je najniži nivo u više od tri godine. Procjena Dow Jonesa predviđala je 8,4 miliona otvaranja, prenosi SEEbiz. Prema alatu CME FedWatch Tool, trgovci sada cijene s gotovo 62% vjerovatnosti dva smanjenja stopa ove godine, u odnosu na otprilike 36% prije sedam dana.

No, Horneman je izrazio sumnju u vjerovatnost smanjenja kamata od strane Fed-a ove godine zbog inflacije, a posebice cjenovnih pritisaka u uslužnom sektoru, koji ostaju nepomični. Napomenula je da će šire tržište vjerovatno "ostati prilično po strani" sve dok se iz izvještaja o poslovima ne dobije više uvida.

Tržišni potez u utorak dolazi dan nakon što je Dow pao za više od 115 bodova, ili 0,3%, prvog dana trgovanja u lipnju. S&P 500 i Nasdaq Composite skromno su porasli u ponedjeljak jer su slabi podaci o proizvodnji utjecali na tržišno raspoloženje.