Berza

Na Wall Streetu novi rekordi na početku sedmice: 'Ovo je zatišje pred buru'

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu novi rekordi na početku sedmice: 'Ovo je zatišje pred buru'
Foto: Unsplash

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, dok ulagači čekaju poruke američke centralne banke i poslovne rezultate niza najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,59 posto, na 38.333 boda, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 4.927 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 15.628 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se pozicioniranju ulagača uoči niza vijesti koje bi mogle znatno utjecati na smjer tržišta.

Ove se sedmice održava prva ovogodišnja sjednica zvaničnika američke centralne banke. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no poruke Feda mogle bi znatno utjecati na očekivanja u vezi kamata.

Još nedavno očekivalo se da će Fed početi smanjivati kamatne stope u mart, no nakon posljednjih podataka o inflaciji, rastu ekonomije i izjava nekoliko zvaničnika Feda realnije je očekivati smanjenje kamata u julu.

Na smjer tržišta znatno bi mogli utjecati i poslovni rezultati najvećih tehnoloških kompanija. Cijene dionica u tehnološkom sektoru lani su snažno porasle, zahvaljujući euforiji potaknutoj vijestima o razvoju umjetne inteligencije (AI).

Novi poslovni izvještaji pokazat će je li takav rast cijena dionica bio opravdan.

Idućih dana kvartalne rezultate objavit će Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms...

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

- Ovo je zatišje pred buru jer će ove sedmice biti puno važnih vijesti, od sjednice Feda do zarada kompanija, ekonomskih pokazatelja i geopolitičkih nesigurnosti. A kako su cijene dionica na rekordnim razinama, bilo koje razočaranje, moglo bi izazvati velike oscilacije na tržištu, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

A na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.632 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 16.941 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,09 posto, na 7.640 bodova.