nakon podjele dionica

Na Wall Streetu Nvidia porasla

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu Nvidia porasla
Foto: Bloomberg

Indeks S&P 500 lagano je porastao u ponedjeljak, jer su dobici Nvidije doveli do rasta tehnoloških dionica, a ulagači su očekivali odluku Federalnih rezervi o kamatnoj stopi.

Indeks šireg tržišta porastao je za samo 0,2%, dok je Nasdaq Composite dobio 0,3%. Dow Jones Industrial Average dodao je 58 bodova ili 0,1 posto.

Dionice Nvidije porasle su za 1% jer je podjela dionica 10 za 1 stupila na snagu. Dionice Mete također su ojačale za 1%, gurnuvši tehnološki sektor S&P 500 za 0,5% više.

Najnovija odluka Fed-a o kamatnim stopama i majski indeks potrošačkih cijena zakazan za srijedu mogli bi biti ključni testovi za tržišta, osobito nakon što je snažni izvještaj o zapošljavanju od petka nastavilo sugerirati da bi centralna banka mogla odustati od snižavanja stopa.

Ulagači će analizirati Fedove ažurirane projekcije o vremenu i učestalosti smanjenja stopa, prenosi SEEbiz. Prema alatu CME FedWatch Tool, tržišta sada određuju cijene uz samo jedno smanjenje stope ove godine, koje dolazi u novembru.

No Sam Stovall, glavni investicijski strateg u CFRA-i, rekao je da se inflacija još uvijek zadržava na povišenom nivou, što uzrokuje trajnu zabrinutost među ulagačima.

"Za mene je velika briga što Fed nije dovoljno dugo otišao dovoljno daleko", rekao je za CNBC u nedavnom intervjuu. "Mislim da će nas to barem držati na neki način ograničenim rasponom i vjerojatno zaustaviti tržišta da idu dalje u kratkom roku."

Zapravo, u sljedećih nekoliko sedmica, Stovall vidi da će se tržište povući za najmanje 5% u blagoj korekciji.

Dionice Eli Lillyja već su porasle za oko 48% do danas, ali su u ponedjeljak u trgovanju dionice dostigle novi najviši nivo u 52 sedmice. Panel Uprave za hranu i lijekove jednoglasno se složio da je njezino liječenje Alzheimerove bolesti, donanemab, učinkovito za pacijente u ranim stadijima Alzheimerove bolesti. Iako su preporuke panela neobvezujuće, agencija obično slijedi njegove smjernice.

Poput Leqembija, konkurentske terapije koju su razvili Eisai i Biogen, Lillyin lijek djeluje na uklanjanje nakupina beta amiloidnih plakova u mozgu pacijenata koji imaju smrtonosnu bolest.