američko tržište

Na Wall Streetu očit pad indeksa

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu očit pad indeksa
Foto: Arhiv

Američki su indeksi oštro pali u četvrtak, a Dow Jones Industrial Average je pao za gotovo 500 bodova, jer su se pojavili strahovi ulagača od recesije.

Dow je pao za 494,82 boda ili 1,21% i završio na 40.347,97. Na najnižoj razini u sjednici, indeks 30 dionica izgubio je 744,22 boda, ili oko 1,8%. S&P 500 oslabio je 1,37% na 5.446,68, dok je Nasdaq Composite spao 2,3% na 17.194,15. Indeks Russell 2000, referentna vrijednost za mala kapitalizacija koja je u posljednje vrijeme ojačala, pao je za 3%.

Neki svježi podaci potaknuli su strahove od moguće recesije i ideju da bi Federalne rezerve mogle prekasno početi snižavati kamatne stope. Početni zahtjevi za nezaposlene porasli su najviše od kolovoza 2023. ISM proizvodni indeks, barometar fabričke aktivnosti u SAD-u, iznosio je 46,8%, što je gore od očekivanja i signal je pada ekonomije. Nakon ovih objava, prinos na 10-godišnje državne obveznice pao je ispod 4% po prvi put od februara, prenosi SEEbiz.

Ova slaba objava podataka dolazi dan nakon što su kreatori politike središnje banke odlučili zadržati stope na najvišim razinama u dvije decenije, kada je predsjednik Feda Jerome Powell dao nadu ulagačima signalizirajući da je na stolu smanjenje stope u septembru.

"Podaci koje smo dobili od sastanka Feda iznenada signaliziraju da su ljudi sada zabrinuti da to možda nije meko slijetanje i da je Fed predugo kolebao", rekao je Tom Fitzpatrick, direktor za uvid u globalno tržište u R.J. O'Brien i saradnici.

"Tržište obveznicama vam već govori da smo iza krivulje... Fed je spremniji napraviti drugačiju pogrešku iz straha da ne napravi sličnu pogrešku."

Chris Rupkey, glavni ekonomist FWDBONDS-a, dodao je da podaci od četvrtka upućuju na ekonomski pad usred volatilnosti.

"Berze ne znaju bi li se smijale ili plakale jer iako ove godine slijede tri smanjenja stopa Fed-a, a prinosi na 10-godišnje obveznice padaju ispod 4,00%, vjetrovi recesije snažno dolaze", rekao je Rupkey.

Dionice koje bi najviše pretrpjele recesiju bile su među značajnim gubitnicima tokom današnjeg trgovanja, uključujući JPMorgan Chase, koji je izgubio 2,3%, i Boeing, koji je pao više od 6%.