američki indeksi

Na Wall Streetu oporavak Nvidijinih dionica

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu oporavak Nvidijinih dionica
Foto: Wall Street/Ilustracija

Oporavak Nvidijinih dionica predvodio je S&P 500 i Nasdaq Compositeveći u utorak, dan nakon rasprodaje u divu za proizvodnju čipova.

Široki tržišni indeks S&P 500 dodao je 0,39%, dok je Nasdaq napredovao 1,26%. Dow Jones Industrial Average je zaostao, izgubivši 299,05 bodova ili 0,76%.

Dionice Nvidije ojačale su 6,7%. Tokom prethodne sesije dionica je pala za više od 6% i označila svoj najveći jednodnevni pad od 19. aprila, kada je izgubila 10%.

Pad u ponedjeljak gurnuo je miljenika umjetne inteligencije dublje u područje korekcije. Ostale dionice poluvodiča također su bile pod pritiskom tog dana, uključujući Super Micro Computer, Qualcomm i Broadcom.

Nvidijini gubici gurnuli su Nasdaq u ponedjeljak za više od 1%, što je njegov najveći jednodnevni gubitak od aprila. Nasdaq-100 također je doživio najgori dan od travnja jer su se investitori rotirali iz proizvođača čipova. Ovaj međutržišni pomak podigao je Dow za više od 200 bodova, čineći ga jedinim referentnim indeksom američkih dionica koji je ostvario dobitak u prethodnoj sesiji.

Nedavno povlačenje Nvidije i drugih tehnoloških imena vjerovatno je kratkoročna korekcija, smatra Chris Zaccarelli, glavni direktor za investicije u Independent Advisor Alliance, prenosi SEEbiz.

"Tehnologija ponovno prednjači, a Nvidia se kupuje po niskim cijenama", rekao je Zaccarelli. “Ova je godina još uvijek u znaku tehnologije i umjetne inteligencije — možda malo uzimanja profita u posljednjih nekoliko dana. Jasno je da su procjene prilično visoke. Ali skok u AI sektoru ima puno više sadržaja od dot-com balona. Sve dionice koje dobro stoje imaju snažnu zaradu.”

Ulagač je i dalje uvjeren da će tržište bikova nastaviti ići u jesen, napominjući da je "AI zamijenio smanjenje stope u smislu održavanja tržišta bikova naprijed."