američka berza

Na Wall Streetu pao Nasdaq

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu pao Nasdaq
Foto: Unsplash

Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite povukli su se u srijedu kako se nastavila rotacija visoko letećih tehnoloških dionica u dionice koje su osjetljivije na tečaj.


Širokim indeksom S&P 500 trgovalo se 1,3% niže. Tehnološki bogat Nasdaq skliznuo je 2,6%.

Dow Jones Industrial Average dodao je 190 bodova, ili 0,5%, potaknut dobitkom od više od 4% u UnitedHealthu nakon povećanja Wall Streeta na pozadini njegovog snažnog izvještaja o zaradi. To se nadovezuje na povećanje od više od 700 bodova u utorak, što je označilo najbolji dan blue-chip indeksa u više od godinu dana.

Nastavak pada megacap tehnoloških dionica opteretio je S&P 500 i Nasdaq. To označava preokret nakon čudovišnog skoka tehnoloških dionica ove godine usred ludila za umjetnom inteligencijom.

Informacijska tehnologija i komunikacijske usluge bile su dva sektora s najlošijim rezultatima S&P 500 indeksa. Meta je pala za gotovo 6%, dok su veliki tehnološki konkurenti Apple, Netflix i Microsoft pali za više od 1%.

Osobito su se mučile dionice poluvodiča. Bloomberg News izvijestio je da Bidenova administracija razmatra stroža trgovinska ograničenja ako tvrtke nastave odobravati Kini pristup tehnologiji proizvedenoj u SAD-u.

VanEck Semiconductor ETF (SMH) pao je više od 6% nakon izvještaja, prenosi SEEbiz. Nvidia i dionice Taiwan Semiconductora uvrštene na američke berze potonula više od 6%, odnosno 2%.

Russell 2000 pao je za 1%, dovodeći svoj petodnevni pobjednički niz u opasnost. Ipak, indeks usmjeren na malu kapitalizaciju popeo se gotovo 10% tokom posljednjih pet dana trgovanja kako se tržišni oporavak proširio.