novi podaci na tržištu

Na Wall Streetu porasli indeksi, splasnuo recesijski strah

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu porasli indeksi, splasnuo recesijski strah
Foto: Ilustracija/Wall Street

Američki indeksi su porasli u četvrtak nakon što su novi podaci o tržištu rada ojačali povjerenje ulagača u američku ekonomiju nakon oštre tržišne rasprodaje početkom sedmice.

S&P 500 napredovao je 2,3%, zatvorivši na 5319,31 i zabilježivši svoj najbolji dan od novembra 2022. Dow Jones Industrial Average porastao je za 683,04 boda, ili 1,76%, na 39.446,49. Nasdaq Composite dodao je 2,87%, završivši na 16.660,02.

Farmaceutski div Eli Lilly porastao je oko 9% nakon što je objavio zaradu bolju od očekivane i povećao svoje izglede za cijelu godinu zbog velike potražnje za liječenjem dijabetesa Mounjaro i lijekom za pretilost Zepbound. Imena zamaha koja su najviše patila u ponedjeljak vratila su se u četvrtak. Proizvođači čipova Nvidia i Broadcom skočili su za više od 6%. Meta Platforme popele su se 3,5%, a Apple porastao za 1,4 posto.

Najnoviji sedmice zahtjevi za pomoć nezaposlenima bili su ispod predviđanja, što je pomoglo ublažiti neke nedavne zabrinutosti o snazi tržišta rada. Prvih prijava za naknade za nezaposlene prošle je sedmice iznosilo 233.000, što je pad od 17.000 u odnosu na prošlu sedmicu manje od procjene Dow Jonesa za 240.000, izvijestilo je Ministarstvo rada u četvrtak, prenosi SEEbiz.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica trgovao se iznad 4% nakon podataka o zahtjevima za nezaposlene, razine koja je viđena prije razočaravajućeg izvješća o zapošljavanju u julu u petak koje je uzdrmalo tržišta.

Tržištima je u četvrtak također pomogao slabiji japanski jen u odnosu na američki dolar. Rast jena koji je izazvao prestanak popularnog takozvanog "carry tradea" sa hedge fondovima bio je glavni krivac koji se navodi za pad dionica u ponedjeljak.

“Ovo je odskakanje koje su ljudi čekali. Sada smo naučili da nećemo odskakati samo radi odskakanja. Potrebne su nam dobre vijesti kako bismo krenuli naprijed i kako bismo dokazali da je porast trajan", rekla je čelnica investicijske strategije SoFi-ja Liz Young Thomas za CNBC-jevu emisiju "Closing Bell" u četvrtak.

Na porastu nakon novih brojeva zahtjeva za nezaposlene, Young je rekao da to ukazuje da je tržište "još osjetljivije na sve podatke koji dolaze, što mi također govori da ćemo vidjeti više volatilnosti jer dobivamo podatke koji bi mogli biti u sukobu .”

Glavni prosjeci su još uvijek niži od tjedna do danas, ali su povratili velik dio svojih gubitaka od poraza u ponedjeljak. S&P 500 pao je 0,5% u sedmici, dok su Dow i Nasdaq niži za oko 0,6% svaki.