Dow Jones

Na Wall Streetu prekinut pozitivni niz

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu prekinut pozitivni niz
Foto: Unsplash

Američki indeksi imali su minimalne promjene u ponedjeljak jer su se trgovci borili s rastućim očekivanjima inflacije uoči ključnih izvještaja koja bi trebala biti objavljena kasnije tokom sedmice.

Dow Jones Industrial Average pao je 0,1%, dok je S&P 500 lebdio blizu pozitivne nule. Nasdaq Composite dodao je 0,3%.

Istraživanje Federalnih rezervi u New Yorku pokazalo je da su potrošači prošli mjesec povećali svoja očekivanja u vezi s povećanjem cijena u kratkom i dugoročnom periodu. Na jednogodišnjem nivou inflacijska očekivanja porasla su na 3,3%. Njihovi petogodišnji izgledi porasli su na 2,8%.

Dionice su vratile ranije dobitke nakon objave rezultata istraživanja. Brojke također dolaze ispred dva ključna izdanja.

Izvještaj o indeksu potrošačkih cijena najavljeno je za srijedu. Prema Dow Jonesu, ekonomisti očekuju povećanje od 0,4% u aprilu na mjesečnom nivou i 3,4% na godišnjem nivou, prenosi SEEbiz. Očekuje se da će indeks proizvođačkih cijena, koji bi trebao biti objavljen u utorak, prošlog mjeseca porastao 0,3%.

Dionice meme dionica GameStop skočile su 87% nakon što je "Roaring Kitty", nadimak trgovca na Redditu koji stoji iza kratkog trzaja 2021., objavljen online prvi put u tri godine.

Dow je ostvario najbolji sedmični učinak u 2024., porastao je za više od 2% prošle sedmice. S&P 500 i Nasdaq popeli su se svaki za više od 1% u tom periodu.

Nakon kratkog povlačenja, glavni prosjeci su se vratili nadomak svojih rekordnih razina postavljenih u martu. Dow, S&P 500 i Nasdaq su unutar 1% svojih najviših unutardnevnih vrijednosti svih vremena.