američki indeksi

Na Wall Streetu rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu rast indeksa
Foto: Wall Street

Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.

Dow Jones Industrial Average popeo se za 138 bodova ili 0,3 posto. S&P 500 napredovao je 0,8%, a Nasdaq Composite gotovo 1%.

Objava Hamasa u ponedjeljak da je prihvatio egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre za okončanje rata s Izraelom dala je poticaj dionicama u ranom poslijepodnevnom trgovanju.

Wall Street završava pobjedničku sesiju nakon što su svježi podaci o platama za nepoljoprivredne djelatnosti u petak pokazali da je u aprilu dodano manje radnih mjesta od očekivanog uz povećanje nezaposlenosti, ublažavajući strahove od pregrijavanja ekonomije.

U ponedjeljak je predsjednik Feda New Yorka John Williams rekao da će dužnosnici donositi odluke o smanjenju stope na temelju ukupnih pristiglih podataka. Williams je uvjeravao da ćemo na kraju "smanjiti kamatne stope", ali za sada je monetarna politika na "vrlo dobrom mjestu", prenosi SEEbiz.

Također u ponedjeljak, predsjednik Banke saveznih rezervi Richmonda Thomas Barkin izrazio je optimizam da će inflacija pasti na 2% jer "potpuni učinak viših stopa tek dolazi".

Iako je vrhunac sezone zarada u prvom tromjesečju prošao, ulagači još uvijek prate ključne firme koje će ovaj tjedan objaviti izvještaje, uključujući Disney, člana Dow-a u utorak i Uber u srijedu. U subotu je Berkshire Hathaway Warrena Buffetta izvijestio o skoro 40% porastu godišnjih poslovnih prihoda u prvom kvartalu. Berkshire je također održao svoju godišnju skupštinu dioničara.

Micron je dobio više od 4,5% nakon što je Baird poboljšao preporuke i rekao da vidi "značajne prilike ispred" za proizvođača čipova. American Airlines i Super Micro Computer također su među najuspješnijim dionicama S&P 500, dobivši više od 5% svaka.