američka berza

Na Wall Streetu S&P 500 ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu S&P 500 ima novi rekord
Foto: S&P 500 / Ilustracija

Indeks S&P 500 porastao je u utorak na novi rekord i uvelike je otresao slabo povjerenje potrošača zahvaljujući oštrom rastu Nvidije.

Indeks širokog tržišta porastao je za 0,1 posto. Dow je porastao za čak 156 bodova i dostigao najvišu razinu svih vremena ranije tokom sesije, ali je zadnji put porastao za 13 bodova, ili 0,04%. Nasdaq Composite dodao je 0,4 posto. Dionice miljenice umjetne inteligencije Nvidije porasle su više od 4% zajedno sa širim poljem dionica čipova.

Povjerenje potrošača pretrpjelo je najveći jednomjesečni pad u više od tri godine, dosegnuvši 98,7 za septembar. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su očitanje od 104.

Podaci slijede nakon upozorenja izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona o geopolitičkoj nestabilnosti koja se "pogoršava" i predstavlja njegov "najveći oprez". Dimon je dodao da bi zabrinjavajuća pozadina mogla utjecati na "stanje ekonomije" u budućnosti.

"U suštini, kada ih oboje uzmete zajedno, oni održavaju zid zabrinutosti", rekao je viši upravni direktor Evercore ISI Julian Emanuel u utorak za CNBC-jev "Squawk on the Street", prenosi SEEbiz.

“Bili bismo više zabrinuti kada bismo počeli čuti da je sve super [ili] da sve ruži.”

Kineske su se dionice istaknule u utorak nakon poticajnih napora iz Pekinga za poticanje gospodarskog rasta. Dionice američkih kompanija Alibaba i JD.com porasle su za 5%, odnosno 8%. Industrijske dionice Caterpillara napredovale su više od 3%.

Glavni prosjeci idu ka solidnim mjesečnim dobicima. Dow je u septembru porastao za 1,5%. S&P 500 i Nasdaq porasli su 1,4% odnosno 1,9%. Neki od tih dobitaka dolaze dok se ulagači sve više nadaju da će niže stope Federalnih rezervi potaknuti ekonomski rast i povećati profit.