Berza

Na Wall Streetu S&P 500 indeks skočio na novi rekordni nivo

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu S&P 500 indeks skočio na novi rekordni nivo
Agencije

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks skočio na novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su novi podaci pokazali da je inflacija u SAD-u blago ojačala.

Dow Jones ojačao je 0.61 posto, na 39.005 bodova, dok je S&P 500 skočio 1.12 posto, na 5.175 bodova, a Nasdaq indeks 1.54 posto, na 16.265 bodova.

Zvijezda dana bila je jučer dionica Oraclea, čija je cijena skočila gotovo 12 posto, na rekordne nivoe, nakon što je taj tehnološki div objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Nakon dva dana pada, snažno su jučer porasle i cijene dionica proizvođača čipova, a najviše Nvidie, više od 7 posto. Zbog toga ulagače nije obeshrabrilo ni blago jačanje inflacije u SAD-u. Jučer je objavljeno da su u februaru potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnom nivou i 3.2 posto na godišnjoj.

"Na tržištu je prevladao stav da nije toliko važno kada će Fed početi smanjivati kamate, nego za koliko će ih smanjiti"

Uprkos stagnaciji, pa i blagom rastu inflacije u posljednja dva mjeseca, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka centralna banka u junu mogla početi smanjivati kamatne stope.

"Na tržištu je prevladao stav da nije toliko važno kada će Fed početi smanjivati kamate, nego za koliko će ih smanjiti. A hoće li to biti u maju, čemu su se ulagači nadali, ili u septembru, nije toliko važno. Važno je da će kamate uskoro biti smanjene", kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

Ističe i to da privreda stabilno raste i da će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju.

"Draže mi je da je privreda snažna, mada uz povišene kamatne stope, nego da je slaba i da su joj potrebni poticaji", kaže Pursche.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.02 posto, na 7.747 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.23 posto, na 17.965 bodova, a pariški CAC 0.84 posto, na 8.087 bodova.