američko tržište

Na Wall Streetu tehnološki sektor podigao indekse

Autor: Biznis.ba
Na Wall Streetu tehnološki sektor podigao indekse
Foto: Ilustracija

Dionice su porasle u ponedjeljak, a Wall Street je nastojao zadržati snažan zamah zabilježen u prvoj polovici 2024.

Dow Jones Industrial Average kretao se blizu ravne linije, dok je S&P 500 ojačao 0,1%. Nasdaq Composite napredovao je 0,6%.

Tehnološke dionice Microsofta i Alphabeta trgovale su se neznatno više, zajedno s favoritom umjetne inteligencije Nvidijom.

Dobici su držani pod kontrolom dok su prinosi državnih obveznica skočili. Referentni 10-godišnji prinos popeo se za 14 baznih bodova na 4,481%.

Dionice operatera kruzera bile su pod pritiskom jer je Beryl stigao do Kariba kao uragan 4. kategorije, prenosi SEEbiz. Carnival je pao 4%, a Royal Caribbean 1,6%.

Ti potezi slijede kontinuirano uzbuđenje oko umjetne inteligencije koje je pomoglo u podizanju dionica kao što je Nvidia, koja je dovela S&P 500 do rasta od 14,5% u prvom polugodištu. Nasdaq Composite ojačao je 18,1% u prvoj polovici, dok je Dow Jones Industrial Average bio slabiji zbog povlačenja u drugom tromjesečju, dodavši 3,8%.

Ulagači su još uvijek svjesni nedostatka tržišne širine koji i dalje muči tržište i mogao bi utjecati na pomake u drugoj polovici godine, prema višem potpredsjedniku Calamos Investmentsa i stručnjaku za portfelj Josephu Cusicku. Primijetio je da samo 10 dionica čini otprilike 33% ukupne težine S&P 500, što je nivo nesrazmjera za koji kaže da se dogodio samo tri puta u prošlosti.