Inflacija popustila

Naglo porastao Wall Street nakon poruke Feda da je završio s dizanjem kamata

Autor: Biznis.ba
Naglo porastao Wall Street nakon poruke Feda da je završio s dizanjem kamata
Jerome Powell

Na Wall Streetu su u srijedu berzovni indeksi snažno porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo rekordan nivo, nakon što je američka centralna banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da slijedi smanjenje kamata.

Dow Jones ojačao je 1,40 posto, na rekordnih 37.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 posto, na 4.707 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 posto, na 14.733 boda.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini lideri Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

To se i očekivalo, ali tržište je potaknula procjena gotovo svih lidera Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate.

"Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest", kazao je Powell i dodao: "Fed je sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme".

Nakon procjena i poruka lidera Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će centralna banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.

"Nakon svega, čini se da će se inflacija spustiti prema normalnim nivoima bez recesije. To je ono čemu su se ulagači nadali, a sada je to vrlo izgledno", kaže Tom Martin, portfelj menadžer u kompaniji Globalt Investments.

Osim Dow Jonesa, i ostali su indeksi jučer dostigli nove najviše nivoe u ovoj godini.

A na evropskim se berzama, koje su jučer zatvorene prije odluka i poruka Feda, trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 16.766 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 7.531 bod.