Berza

Najgora godina od 2008., za evropske berze

Autor: Biznis.ba
Najgora godina od 2008., za evropske berze

Ova će godina biti zabilježena kao najgora za evropske dionice od 2008. godine, objavio je danas Bloomberg.

Indeks vodećih evropskih dionica Stoxx Europe 600 je u petak do 11 sati pao 0,8 odsto čime jovogodišnji gubitak dosegao 14 odsto.

Egzodus iz evropskih dionica je velik, a nedjelja do 19. decembra bio je četvrti najgori nedjeljni rezultat ikad, s "izlazom" teškim 5,4 milijarde dolara, prema podacima Bank of America Merill Lynch.

Kako primjećuje Bloomberg, evropske dionice ipak nisu izgubile tako mnogo kao američke, ali nisu sada i jedina jeftina "roba" na tržištu. Ulagači koji bježe iz američkih dionica, tražeći prilike za diverzifikaciju laganja, mogli bi se odlučiti za azijska tržišta.

Bloombergov analitičar pad evropskih dionica u 2018. godini pripisuje reakciji na zbivanja na američkom tržištu, ali i "skoro egzistencijalnim pitanjima koja opterećuju evropsku politiku".

Među ostalim, referira se i na mukotrpne parlamentarne manevre britanske premijerke oko plana za Brexit dok se iza zatvorenih vrata spremaju i moguće druge opcije, poput drugog referenduma. Drugi ozbiljan evropski problem je i Italija, gdje su veliki ekonomski izazovi, pala je proizvodnja i povjerenje potrošača.

Nastavak pada dionica rezultat je pak pritiska nakon pada cijena dionica na Wall Streetu. To je pak reakcija na odluku američke središnje banke (Fed) da nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini, kao i rizika od privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer u Kongresu nema dogovora oko finansiranja savezne vlade u idućih godinu dana. To je izazvano uglavnom inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osigura novac za gradnju zida na granici s Meksikom.

Biznis.ba