MSCI Indeks

Nakon perioda rasta, cijene dionica na azijskim berzama pale

Autor: Biznis.ba
Nakon perioda rasta, cijene dionica na azijskim berzama pale
Azijska berza / Ilustracija

Na azijskim su berzama danas cijene dionica pale, nakon prošlosedmičnog značajnog rasta, jer su ulagači oprezni uoči sjednice japanske centralne banke i novih podataka o inflaciji u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0.5 posto, nakon što je prošle sedmice porastao gotovo 3 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0.7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0.2 i 0.9 posto. U Južnoj Koreji su pak, porasle oko 0.3 posto.

Izuzetno popustljiva monetarna politika

Azijski su ulagači oprezni jer se sutra održava posljednja sjednica čelnika japanske centralne banke u ovoj godini, a većina analitičara očekuje daljnje odstupanje od izuzetno popustljive monetarne politike, koju je BOJ vodio godinama.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ove sedmice biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na procjene o tome kada će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope.

Prošle su sedmice svjetske berze snažno porasle, nakon što su čelnici Feda poručili da je ciklus povećanja kamatnih stopa najvjerovatnije završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

No, kada će početi ciklus popuštanja monetarne politike ovisi o daljnjim podacima o inflaciji i drugim privrednim pokazateljima.

Američka valuta oslabila u odnosu na evropsku

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošle sedmice skliznula 1.3 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0.05 posto, na 102.57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0.2 posto, na 142.40 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, za 0.1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, nakon što su prošle sedmice blago ojačale prvi put nakon sedam sedmica pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.61 posto, na 77.05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.67 posto, na 71.90 dolara.