wall street

Nasdaq i S&P 500 imaju nove rekorde

Autor: Biznis.ba
Nasdaq i S&P 500 imaju nove rekorde
Foto: Wall Street / Ilustracija

Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite porasli su u utorak na nove zaključne rekorde, predvođeni Appleom dok je proizvođač iPhonea skočio na najviši nivo svih vremena.


Široki tržišni indeks dobio je 0,27%, zatvorivši na 5.375,32, dok je Nasdaq Composite dodao 0,88% i završio na 17.343,55. Oba su indeksa također skočila na nove najviše nivoe u historiji tokom dana. S druge strane, Dow Jones Industrial Average od 30 dionica izgubio je 120,62 boda ili 0,31% i završio na 38.747,42.

Čini se da su u utorak ulagači unovčavali dobit iz dionica Nvidije i prebacivali se u nadolazeću AI igru Applea, koja je upravo predstavila nove značajke koje bi mogle potaknuti val nadogradnji iPhonea, kažu analitičari, a piše SEEbiz. Proizvođač iPhonea je tijekom sesije postigao rekord - prvi od prošlog decembra - skočivši za gotovo 7,3%. Nvidia je izgubila 0,7 posto.

Federalne rezerve započele su svoj dvodnevni sastanak o politici u utorak. Zaključit će se u srijedu odlukom o politici kamatnih stopa i naknadnom štampanom konferencijom na kojoj će učestvovati predsjednik Feda Jerome Powell. Iako neki pokazatelji pokazuju znakove usporavanja ekonomije, ulagači su sve više zabrinuti da to neće biti dovoljno da potakne centralnu banku SAD-a da smanji stope 2024.