Svjetska tržišta

Nasdaq porastao na krilima Nvidijinih rezultata

Autor: Biznis.ba
Nasdaq porastao na krilima Nvidijinih rezultata
Foto: Unsplash

Svjetska tržišta ove su sedmice imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2,3 posto, na 39.069 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 5.304 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 16.920 bodova.

Rekordni doseg Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Nvidije za više od 10 posto, nakon što je taj vodeći proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i procjene daljnjeg poslovanja.

Posljednji makroekonomski podaci pokazali su da su inflacijski pritisci i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno. Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u septembru, što je negativno utjecalo na tržište kapitala.

Prije sedam dana, na tržištu se procjenjivalo da postoji 67 posto izgleda da će Fed kamate smanjiti u septembru, no sada su te procjene pale na 49 posto, prneosi SEEbiz.

Na evropskim su berzama cijene dionica pale drugu sedmicu zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je prošle sedmice 1,2 posto, na 8.317 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 posto, na 18.693 boda, a pariški CAC 0,9 posto, na 8.094 boda.

Također, smanjeni su izgledi i za smanjenje kamata u Britaniji, s obzirom da je u aprilu inflacija porasla više nego što se očekivalo. Pažnju ulagača privukla je prošle sedmice i poruka centralne banke Novog Zelanda da je zbog još uvijek povišene inflacije malo vjerovatno da će smanjiti kamate u ovoj godini.