Wall Street

Nasdaq zaključio sedmicu na novom rekordu

Autor: Biznis.ba
Nasdaq zaključio sedmicu na novom rekordu
Foto: Unsplash

Američke su dionice porasle u petak jer se Wall Street nadao povratku nakon najvećeg pada Dow Jonesa u više od godinu dana.


S&P 500 porastao je 0,7%, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite dobio 1,1%. Dow Jones Industrial Average porastao je malo iznad ravne linije, ostvarivši pobjedu nakon što je u četvrtak izgubio 600 bodova u svom najgorem danu u više od godinu dana.

Obnovljena zabrinutost oko kamatnih stopa potaknula je poraz prethodne sesije, predvođen naglim padom Dow-a. U međuvremenu, prinosi američkih riznica smanjili su se, s referentnim 10-godišnjim prinosom koji se kreće ispod 4,5%.

Američki poslovni podaci jači od očekivanih potaknuli su preispitivanje smjera Federalnih rezervi u pogledu kamatnih stopa.

Trgovci su ravnomjernije podijeljeni oko toga hoće li središnja banka sniziti stope na rujanskom sastanku, prema CME FedWatch alatu. To označava značajan pomak u odnosu na prošli tjedan kada je samo oko jedne trećine očekivalo da će Fed zadržati stabilne stope tokom prvog jesenskog sastanka, prenosi SEEbiz. Goldman Sachs je u petak priopćio da više ne očekuje da će Fed napraviti svoje prvo smanjenje u julu, umjesto toga sugerirajući da je rujan vjerojatniji.

No Wall Street bi u blagdanski vikend mogao ući boljeg raspoloženja. Nvidia, čije je posljednje tromjesečje eksplozije potaknulo rani uspon u četvrtak, porasla je za 2% u petak, trgujući oko 1050 USD po dionici. Njegova nadolazeća podjela dionica mogla bi potaknuti još veći interes maloprodaje za posjedovanjem dijela firme.

Ističući makroekonomsku frontu u petak je revidirani pregled indeksa raspoloženja potrošača Sveučilišta u Michiganu za maj, koji je pao na 69,1. Tisak je nadmašio očekivanja, ali je ipak zabilježio pad u odnosu na prethodni mjesec. To dovodi očitanje sentimenta na najniži nivo u otprilike pet mjeseci, budući da su zabrinutosti zbog inflacije i kamatnih stopa utjecale na pogled Amerikanaca na ekonomiju