Pozitivni trend

Nastavlja se rast Wall Streeta

Autor: Biznis.ba
Nastavlja se rast Wall Streeta
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi dodatno porasli, nastavljajući pozitivni trend osmu sedmicu zaredom, jer ulagači očekuju da će američka privreda izbjeći recesiju, a Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones porastao je 0.68 posto, na rekordnih 37.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.59 posto, na 4768 bodova, a Nasdaq indeks 0.66 posto, na 15.003 boda.

Dow Jones dosegnuo je jučer novi rekordni nivo, dok se S&P 500 najvišem nivou u historiji primakao na samo oko jedan posto. To pokazuje da na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada dobro raspoloženje jer ulagači vjeruju da je nakon više od godinu i pol dana ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Donedavno je na tržištu glavna tema bila kada će Fed završiti ciklus povećanja kamata, a sada se najviše špekuliše o tome kada će i za koliko u idućoj godini centralna banka smanjiti kamate. Posljednjih dana čelnici Feda poručuju da još ne razmatraju to pitanje, no, na tržištu se procjenjuje da postoji više od 60 posto izgleda da će centralna banka kamate početi rezati već u martu.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerovatnije za po 0.25 postotnih bodova, na tržištu se špekuliše da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata.

"Tržište je u zamahu jer trenutno nema ničega što bi ga moglo pritisnuti", kaže Ross Mayfield, strateg u kompaniji Baird.

Dodaje da je tržište vjerovatno optimističnije po pitanju smanjenja kamata nego Fed, pa čelnici centralne banke pokušavaju ublažiti euforiju ulagača. No, to im za sada ne uspijeva. Tim više što će, čini se, američka privreda izbjeći recesiju, uprkos oštrom povećanju kamata, pa i to podržava euforiju ulagača.

Zahvaljujući tim tezama, na Wall Streetu je trend rasta berzovnih indeksa ušao u osmu sedmicu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli najviše nivoe u ovoj godini, a Dow Jones najviši nivo u historiji.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.31 posto, na 7638 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.56 posto, na 16.744 boda, a pariški CAC 0.08 posto, na 7574 boda.