Azijska tržišta

Nikkei 225 predvodi regionalne dobitnike

Autor: Biznis.ba
Nikkei 225 predvodi regionalne dobitnike
Foto: Ilustracija

Dionice u Hong Kongu pale su u četvrtak jer se čini da je uspon poticaja u Kini posustao.

Indeks Hang Seng pao je 3%, nakon snažne sesije u srijedu kada je indeks zaključio više od 6% više nakon što je dosegao najvišu razinu u 22 mjeseca.

Hang Seng Mainland Properties Index nakratko je potonuo više od 10%, povučen Longfor Group Holdings koji je izgubio 12,8% i New World Development pao 10%. Hang Seng Tech Index pao je preko 6%.

Tržišta u kontinentalnoj Kini ostaju zatvorena do 8. oktobra. Kineske su dionice pale nakon što su vlasti prošle sedmice najavile niz mjera potpore.

Općenito se očekuje da će Peking pokrenuti više fiskalnih politika i mjera podrške u nadolazećim mjesecima, ali "eventualni opseg i sadržaj fiskalnog paketa mogli bi biti prilično improvizirani i neizvjesni", rekao je Ting Lu, glavni ekonomist za Kinu u Nomuri, u bilješci, dodajući da bi ulagači trebali izvršiti "trezveniju procjenu" usred nedavne tržišne pomame.

Drugdje se na većini azijskih tržišta trgovalo više, s japanskim Nikkeijem 225 koji je vodio s rastom od 2,1%. Široki Topix dodao je 1,3%. Do porasta je došlo kada je jen pao na slabih 147,15 u odnosu na američki dolar, dan nakon što je zabilježio najveći jednodnevni pad od juna 2022.

U srijedu je novi japanski premijer Shigeru Ishiba rekao novinarima da ekonomski uvjeti trenutačno ne podržavaju novo povećanje kamata. Ishiba je dao svoje komentare nakon sastanka s guvernerom Banke Japana Kazuom Uedom.

Ulagači će analizirati zauzetu listu podataka u četvrtak. Australski sezonski prilagođeni Judo Bank Composite PMI podaci iznosili su 49,6 u rujnu, što je niže od 51,7 u kolovozu, prešavši neutralnu granicu od 50. PMI za usluge objavio je 50,5, što je pad s 52,5 u kolovozu.

Australski ured za statistiku izvijestio je da je trgovinski suficit zemlje u kolovozu iznosio 5,64 milijarde australskih dolara (3,87 milijardi dolara), što je više od 5,5 milijardi AU dolara procijenjenih u anketi Reutersa, ali manje od 6,01 milijarde AU dolara u julu, prenosi SEEbiz. I uvezena i izvezena roba smanjile su se za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci.

Australski S&P/ASX 200 skočio je 0,25%.

Konačni kompozitni PMI japanske banke au Jibun, koji uzima u obzir i proizvodne i uslužne aktivnosti, za rujan je iznosio 52,0, signalizirajući blažu ekspanziju u privatnom sektoru u usporedbi s 52,9 u augustu, prema privatnoj anketi koju je proveo S&P Global Intelligence. PMI sektora usluga, sastavljen iz oko 400 anketnih odgovora, iznosio je 53,1 u septembru, niže od 53,7 u augustu.

Ostali dostupni podaci uključuju maloprodaju u augustu iz Hong Konga.

Južna Koreja zatvorena je u četvrtak zbog Dana osnivanja države. Tajvanska tržišta ostaju zatvorena drugi dan zbog približavanja tajfuna Krathon, donoseći jaku kišu i jake vjetrove.