Berza

Novi pad na Wall Streetu: Među gubitnicima Amazon, Alphabet, Tesla...

Autor: Biznis.ba
Novi pad na Wall Streetu: Među gubitnicima Amazon, Alphabet, Tesla...
Agencije

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi pali drugi dan zaredom, jer je nakon novih privrednih pokazatelja dodatno splasnula nada ulagača da će američka centralna banka već u martu početi smanjivati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0.25 posto, na 37.266 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.56 posto, na 4.739 bodova, a Nasdaq indeks 0.59 posto, na 14.855 bodova. Ulagače je jučer pokolebao podatak da je u SAD-u u decembru potrošnja porasla 0.6 posto na mjesečnom nivou, više nego što se očekivalo.

To je pozitivan podatak, jer pokazuje da osobna potrošnja, najveći pokretač bruto domaćeg proizvoda (BDP), stabilno raste, ali ulagače je pokolebao u vezi smanjenja kamatnih stopa. Naime, rast potrošnje ukazuje na to da rastu plaće i potražnja, a to bi moglo podržati i rast potrošačkih cijena.

A to, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo, pa Fed nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle, jer su se ulagači nadali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od sjednice u martu.

No, te su nade u međuvremenu splasnule zbog stabilnog rasta privrede i poruka lidera centralne banke da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata. Još prije desetak dana procjenjivalo se da postoji gotovo 80 posto izgleda da će Fed u martu smanjiti kamate, a sada su ti izgledi pali na samo 55 posto.

Zbog toga su ponovno porasli prinosi na obveznice, što je loše utjecalo na dionice onih kompanija koje su vrlo osjetljive na pomake u prinosima. Zbog toga je S&P 500 indeks nekretninskog sektora pao 1.9 posto, a pod pritiskom su se našle i dionice niza tehnoloških divova.

Cijene Amazona, Nvidie, Alphabeta i Tesle skliznule su između 0.5 i 2 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.48 posto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.84 posto, na 16.431 bod, a pariški CAC 1.07 posto, na 7.318 bodova, prenosi Hina.