Wall Street

Nvidia podigla S&P 500 do rekorda

Autor: Biznis.ba
Nvidia podigla S&P 500 do rekorda
Foto: Unsplash

Indeks S&P 500 porastao je na novi najviši nivo u srijedu jer je Nvidia povela glavne tehnološke dionice, a blago slabi podaci o tržištu rada dali su ulagačima nadu da bi Federalne rezerve mogle srezati kamatne stope kasnije ove godine.

Široki tržišni indeks trgovao se za 1% više i dotaknuo novu unutardnevnu najviši nivo svih vremena od 5341,97. Nakon par sporih sedmica S&P 500 bio je na rubu postavljanja svog prvog rekordnog zatvaranja od 21. maja povećao je svoj godišnji porast na otprilike 12%.

Nasdaq Composite napredovao je 1,7% na novi rekord kako su Nvidijine dionice skočile. Dow Jones Industrial Average malo je zaostao jer su dionice izvan tehnologije bile lošije, dodavši 125 bodova, ili 0,3%.

Nvidia je nastavila trčanje vođeno umjetnom inteligencijom, dodavši 5% novom rekordu i dosegnuvši tržišnu vrijednost od 3 triliona dolara. Proizvođač čipova predstavio je nove čipove za početak sedmice, koji su dobili više pohvala od analitičara Wall Streeta. Bank of America je u srijedu objavila da bi Nvidia mogla ojačati još 30%.

Privatni podaci o plaćama iz ADP-a pokazuju da je zapošljavanje usporilo na 152.000 radnih mjesta prošlog mjeseca, daleko ispod očekivanja od 175.000 ekonomista koje je anketirao Dow Jones, prenosi SEEbiz. Podaci su najnoviji znak slabosti tržišta rada za koji se ulagači nadaju da će Federalnim rezervama dati dovoljno dokaza za smanjenje referentnih kamatnih stopa.

Terminsko trgovanje Fedovim fondovima sada sugerira gotovo 69% šanse da će kreatori politike centralne banke popustiti s trenutne ciljane stope od 5,25%-5,5% u septembru. Pažnja će se usmjeriti na tjedne brojeve zahtjeva za nezaposlene u najvažnijem izvještaju o radnim mjestima u maju u četvrtak i petak.

"Vidimo da će S&P 500 dostići 5.500 do kraja godine usred smanjenja stope Fed-a, snažnog rasta dobiti i sekularnog trenda rasta koji donosi umjetna inteligencija", napisala je glavna direktorica za investicije UBS-a Global Wealth Management Solita Marcelli u bilješci u srijedu.

UBS očekuje da će Fed sniziti stope dva puta ove godine, pružajući "zdravu pozadinu za dionice", dodao je Marcelli.

Uz Nvidiju, druge tehnološke dionice bile su vodeće u porastu u srijedu. Hewlett Packard Enterprisepopeo se za više od 12% nakon što su prihodi u drugom fiskalnom tromjesečju premašili procjene Wall Streeta. CrowdStrike skočio za 11% zahvaljujući zaradi većoj od očekivane i smjernicama.

Izvještaj o zapošljavanju od petka bit će najvažniji podaci sedmice za tržišta, a ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju da će u maju biti dodano 190.000 radnih mjesta, u odnosu na 175.000 u aprilu.