Berza

Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Autor: Biznis.ba
Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su zbog boljih nego što se očekivalo privrednih pokazatelja ponovno porasli prinosi na državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 0.04 posto, na 33.997 bodova, no S&P 500 oslabio je 0.01 posto, na 4373 boda, a Nasdaq indeks 0.25 posto, na 13.533 boda. Podršku indeksima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine banaka i kompanija.

Zbog toga su analitičari povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2.2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije sedam dana očekivao rast od 1.3 posto.

Ali, pod pritiskom su se našle dionice proizvođača poluvodiča, nakon vijesti da bi vlada predsjednika Joea Bidena mogla zabraniti isporuku naprednih čipova za umjetnu inteligenciju Kini.

Cijena dionice nVidije pala je zbog toga gotovo 5 posto, premda je ta kompanija poručila da ne očekuje značajniji utjecaj te zabrane na finansijske rezultate.

Negativno je na tržište utjecao i ponovni rast prinosa na državne obveznice, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u septembru u SAD-u porastao više nego što se očekivalo, što bi moglo podržati visoku inflaciju.

A to znači da bi kamate američke centralne banke mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo.

"Bilo je danas nekoliko vrlo dobrih poslovnih izvještaja kompanija, ali berzovni su indeksi naletjeli na zid zbog rasta prinosa", kaže Peter Cardillo, ekonomist u kompaniji Spartan Capital Securities.

Viši prinosi smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude visoke prinose na državne obveznice bez ikakvog rizika.

Ulagači prate i razvoj situacije na Bliskom istoku, a analitičari kažu da ne očekuju značajniji utjecaj na tržište ako ne dođe do eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela i ako se u sukob ne uključe i neke druge zemlje regije.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.558 posto, na 7675 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.09 posto, na 15.251 bod, a pariški CAC 0.11 posto, na 7029 bodova, prenosi Hina.

(Biznis.ba)