Berza

Oprez na Wall Streetu zbog objave izvještaja o zapošljavanju

Autor: Biznis.ba
Oprez na Wall Streetu zbog objave izvještaja o zapošljavanju

Na Wall Streetu  su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izvještaja o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.03 posto, na 33.119 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.13 posto, na 4.258 bodova, a Nasdaq indeks 0.12 posto, na 13.219 bodova.

Nakon rasta dan prije, veći dio jučerašnjeg trgovanja indeksi su proveli u negativnom području. Ulagači nisu skloni riziku jer će danas biti objavljenoizvještaj o zapošljavanju u SAD-u u septemrbu.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u tom mjesecu broj zaposlenih porastao za 170.000, manje nego u augusta kada je rast iznosio 187.000.

Izvještaj bi mogo znatno utjecati na smjer tržišta jer bi moglo utjecati na očekivanja u vezi daljnjeg kretanja kamatnih stopa.

Zvaničnici američke centralne  banke posljednjih sedmica ponavljaju da je moguće još jedno povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine i da bi se cijena novca zbog visoke inflacije mogla zadržati na povišenim razinama duže razdoblje nego što se prvobitno očekivalo.

Jučer je Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala da Fed možda neće trebati dodatno povećati kamate, s obzirom na to da je monetarna politika dobrano u restriktivnom području i da su prinosi na obveznice porasli.

I na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.53 posto, na 7.451 bod, a pariški CAC 0.02 posto, na 6.998 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0.20 posto, na 15.070 bodova.