Trgovanje dionicama slabo

Pad azijskih berzi: Investitori zabrinuti zbog izjava Feda i geopolitičkih napetosti

Autor: Biznis.ba
Pad azijskih berzi: Investitori zabrinuti zbog izjava Feda i geopolitičkih napetosti
Foto: Ilustracija

Na azijskim berzama danas su najvažniji indeksi znatno pali, predvođeni japanskim Nikkei indeksom, zbog najnovijih opreznih izjava nekih Fedovih dužnosnika oko izgleda za smanjivanjem kamatnih stopa koji su potaknuli zabrinutost investitora da ove godine možda i neće biti popuštanja monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6 sati u minusu 0.5 posto, prateći tako oštre gubitke na Wall Streetu tokom noći. Tokijski Nikkei indeks pao je za 1.83 posto, pritisnut porastom kursa jena na krilima izgleda da će japanski dužnosnici podići kamatne stope. Općenito, trgovanje dionicama u Aziji bilo je slabo, zbog praznika u Kini.

Izrael se jučer pripremio za mogući napad odmazde nakon navodnog ubistva iranskih generala u Damasku ove sedmice, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će zemlja nauditi "svakome ko nam naudi ili nam planira nauditi". U kasnijem razgovoru s Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da će uvjetovati svoju podršku izraelskoj ofenzivi u Gazi poduzimanjem koraka Izraela za zaštitu humanitarnih radnika i civila, prenosi Index hr.

"U zraku se osjeća malo nervoze, kojoj zasigurno ne pomaže skok cijena nafte uslijed porasta napetosti između Izraela i Irana. Rizik od eskalacije sukoba na Bliskom istoku raste", navodi Rodrigo Catril, viši devizni strateg u National Australia Bank.

Zbog geopolitičkih napetosti cijene na Bliskom istoku, cijene nafte dostigle su najviši nivo zadnjih šest mjeseci, pridodajući zabrinutosti investitora oko tvrdokorne inflacije. Barel Brenta stoji tako 90.65 dolara, a američkog WTI-ja 86 dolara.

Trgovci oklijevaju zauzimati nove pozicije na berzama i uoči današnje objave mjesečnog izvještaja o zapošljavanju u SAD-u, koje će imati utjecaja na daljnja očekivanja u vezi Fedovih kamatnih stopa. Brojni solidni američki ekonomski podaci objavljenih ove sedmice potaknuli su sumnje o tempu i obimu popuštanja monetarne politike Feda.

Ovosedmične izjave predsjednika Feda Jeromea Powella i još nekih dužnosnika poduprli su mišljenje da će snižavanje stopa ove godine biti vrlo konzervativno.

U takvim uslovima, na deviznim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke valute prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros blagih 0.02 posto u odnosu na dan ranije, na 104.18 bodova.

Kurs eura prema dolaru stagnirao je na 1.0835 dolara, dok su istodobno geopolitičke napetosti ojačale potražnju za jenima, pa je kurs japanske valute porastao 0.29 posto prema dolau, na 150.92 jena.