Berza

Pad dionica na berzama u Aziji

Autor: Biznis.ba
Pad dionica na berzama u Aziji

Azijske dionice pale su u srijedu jer su slabiji od očekivanih kineski ekonomski podaci pojačali zabrinutost oko usporavanja globalnog rasta, a zbog poremećaja poslovanja povezanih s pandemijom i planova centralnih banaka da smanje stimulanse.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana MSCI pao je za 0,61 posto, dok je tokijski Nikkei oslabio 0,49 posto.

Nakon tih podataka, kineske "plave dionice" pale su 0,73 posto, ali su umanjile ranije gubitke u nadi da će Peking uvesti dodatne poticaje.

Međutim, terminski ugovori su ukazivali na stabilnije otvaranje za evropska i američka tržišta dionica, s obzirom na to da je  Euro Stoxx 50 porastao za 0,08 posto, a fTSE za 0,11 posto.

Novi podaci iz Kine pokazali su je da je rast u njenom tvorničkom i maloprodajnom sektoru nastavio posustajati u augustu, a rast proizvodnje i prodaje dosegao je najniže godišnje vrijednosti jer su nove epidemije koronavirusa i prekidi u opskrbi prijetili njenom ekonomskom oporavku.

Maloprodaja je rasla najsporije od augusta 2020. i nije ispunila  očekivanja analitičara, dok je industrijska proizvodnja također rasla slabijim tempom od jula, naglašavajući nedavne znakove slabljenja zamaha u Kini i dodajući očekivanja da će Peking morati ponuditi dodatne mjere podrške u narednim mjesecima, javlja Reuters.

Biznis.ba / FENA