wall street

Pad Dow Jonesa zbog slabih proizvodnih podataka u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Pad Dow Jonesa zbog slabih proizvodnih podataka u SAD-u
Foto: Unsplash

Dow Jones Industrial Average pao je u ponedjeljak nakon što su slabi podaci o proizvodnji u SAD-u izazvali zabrinutost oko snage ekonomije.

Banke, industrijske i druge dionice ovisne o ekonomskom rastu predvodile su povlačenje.

Dow s 30 dionica pao je 208 bodova ili oko 0,5% s Caterpillarom i Goldman Sachs među najvećim gubitnicima. S&P 500 skliznuo je 0,2%, dok je Nasdaq Composite dodao 0,1%

Cikličke dionice čija je sudbina usko povezana s ekonomskim rastom, poput energetskih, industrijskih i materijalnih kompanija, predvodile su pad. Ranije je proizvodni sektor u SAD-u pokazao znakove usporavanja, s proizvodnim indeksom ISM koji je u maju iznosio 48,7, što je dovelo do pada prinosa državnih obveznica i dolara. Očitavanje ispod 50 je pokazatelj kontrakcije.

Wall Street dolazi iza snažnog mjeseca, sa sva tri glavna prosjeka koja su zabilježila svoj šesti pozitivan mjesec u sedam. Nasdaq je porastao 6,9% u maju, što je njegov najbolji mjesec od novembra 2023.

Međutim, činilo se da je porast izgubio snagu pred kraj mjeseca. Sva tri prosjeka završila su maj više od 1% ispod svojih rekordnih vrijednosti, čak i uz Dow koji je u petak dodao više od 500 bodova. Nasdaq je prošle sedmice pao 1,1% jer su dionice čipova, uključujući Nvidiju, pale.

Nvidia je porasla gotovo 5% nakon što je najavila novi paket čipova za umjetnu inteligenciju, što je znak da je spremna boriti se da ostane ispred u visoko konkurentnom prostoru, prenosi SEEbiz. Proizvođač čipova je rekao da će nadograditi svoju arhitekturu AI čipova na godišnjoj bazi.

"S tehničkim pokazateljima koji su još uvijek nategnuti, malo straha ugrađenog i raspoloženja koja izgledaju optimistično, ostajemo pri našem pozivu da se volatilnost poveća tokom ljeta", napisao je u ponedjeljak Chris Senyek, glavni investicijski strateg Wolfe Researcha.

Prva sedmica juna prepun je daljnjih ekonomskih novosti. Ulagači očekuju privatne podatke o platama u srijedu od ADP-a nakon čega slijedi izvještaj o radnim mjestima za maj u petak. Čini se da ulagači žele usporavanje ekonomije koje bi Federalnim rezervama dalo zeleno svjetlo za smanjenje kamatnih stopa, ali ne previše usporavanje koje bi potaknulo strahove od recesije.

Tehnički problem na berzi u New Yorku utjecao je na kotacije cijena nekoliko dionica ranije u ponedjeljak, ali se trgovanje vratilo u normalu oko podneva.