Berza

Pad na Wall Streetu, snažno skočile dionice Netflixa, Tesla u padu

Autor: Biznis.ba
Pad na Wall Streetu, snažno skočile dionice Netflixa, Tesla u padu

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica osjetno pale drugi dan zaredom jer prinosi na američke državne obveznice i dalje rastu i jer je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da bi kamate mogle biti dodatno povećane.

Dow Jones oslabio je 0.75 posto, na 33.414 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.85 posto, na 4.278 bodova, a Nasdaq indeks 0.96 posto, na 13.186 bodova.

Negativno je na tržište dionica utjecao daljnji rast prinosa na američke državne obveznice. Jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice dostigli novi najviši nivo u posljednjih 16 godina od gotovo 5 posto.

A viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika.

Ulagače je pokolebao i predsjednik američke centralne banke Jerome Powell, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su centralni bankari oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata prošle godine, ali da bi zbog snažne privrede i tržišta rada kamate mogle biti dodatno povećane.

„Ulagači su se nadali da će Powell signalizirati da je Fed završio s povećanjem kamata, ali on je praktično poručio da će trebati dodatno povećati kamate ako se inflacija zadrži na povišenim nivoima”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u kompaniji Wealthspire Advisors.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Cijena dionice Netflixa skočila je više od 16 posto, nakon što je ta kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate i najavila povećanje cijena za njezine usluge u SAD-u, Britaniji i Francuskoj.

S druge strane, cijena dionice Tesle potonula je 9 posto jer je taj proizvođač električnih vozila objavio slabije kvartalne rezultate nego što su analitičari očekivali.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.17 posto, na 7.499 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.33 posto, na 15.045 bodova, a pariški CAC 0.64 posto, na 6.921 bod.

(Biznis.ba)