Berza

Pala vrijednost dolara u odnosu na euro

Autor: Biznis.ba
Pala vrijednost dolara u odnosu na euro
Foto: Unsplash/Ilustracija

Na većini azijskih berzi cijene su dionica danas pale, nakon prošlosedmičnog rasta, jer je ulagače pokolebao pad cijena dionica na Wall Streetu u petak.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati u minusu 0.1 posto, nakon što je u petak dostigao najviši nivo u osam mjeseci.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo 2.8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0.6 i 1.8 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.2 i 1.4 posto. Rast kineskih berzovnih indeksa zahvaljuje se podatku da je u februaru inflacija u Kini porasla na 0.7 posto, što je stimuliralo nadu u ubrzanje oporavka druge po veličini svjetske privrede.

No, trguje se oprezno jer su proizvođačke cijene i dalje u području deflacije. U Japanu je, pak, Nikkei indeks oštro pao s rekordnih nivoa jer je sve jasnije da će centralna banka uskoro ukinuti negativne kamatne stope i početi normalizirati monetarnu politiku, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

Ulagače nije ohrabrio ni revidirani podatak, prema kojemu je u posljednjem lanjskom kvartalu japanska privreda porasla 0.4 posto, a ne pala, kako je pokazivala prva procjena, pa proizlazi da je četvrta po veličini svjetska privreda izbjegla recesiju.

Ostale azijske berze prate pad Wall Streeta u petak, zbog čega su svi najvažniji indeksi – Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq – sedmicu završili u minusu. To je uglavnom bila posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše proizvođača čipova, nakon snažnog rasta prethodnih sedmica.

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira, nakon prošlosedmičnog pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,72 boda, dok je u petak navečer iznosio 102,74 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 147,05 na 146,95 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0945 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0940 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošle sedmice skliznule više od 1.8 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.58 posto, na 81,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.65 posto, na 77,50 dolara.