Nastavak pozitivnog trenda

Porasle evropske berze

Autor: Biznis.ba
Porasle evropske berze
Foto: Unsplash/Ilustracija

Na evropskim su berzama jutros cijene dionica porasle, nastavivši pozitivan trend od prošle sedmice, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.3 posto, nakon što je prošle sedmice porastao 1.3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.48 posto, na 8.179 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.20 posto, na 18.196 bodova, a pariški CAC 0.29 posto, na 8.111 bodova.

I na azijskim su berzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u plusu 0.8 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0.6 i 1.2 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi, prenosi Index hr.

Tako azijske berze prate rast Wall Streeta u petak, kada su snažno porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Microsoft.

Osim kvartalnih poslovnih rezultata, u fokusu ulagača bit će ove sedmice dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak.

Doduše, kako je inflacija u SAD-u i dalje povišena, niko ne očekuje da će Fed na ovoj sjednici smanjiti kamatne stope, no ulagači će pažljivo analizirati priopćenje centralne banke i konferenciju za medije njezina predsjednika Jeromea Powella.