Berza

Potonula dionica Applea, razlog je iPhone

Autor: Biznis.ba
Potonula dionica Applea, razlog je iPhone
Agencije

Na evropskim se berzama jutros trguje oprezno, kao i dan prije, dok ulagači čekaju nove vijesti i privredne pokazatelje, koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 sati gotovo nepromijenjen.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.15 posto, na 7.735 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.07 posto, na 16.757 bodova, a pariški CAC 0.18 posto, na 7.518 bodova.

Na azijskim berzama cijene dionica pale, posebno one dobavljača čipova Appleu

A na azijskim su berzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 sati u minusu 1.3 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.8 i 2.3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu.

Zbog iPhonea potonula dionica Applea

Jučer je, naime, cijena dionice Applea potonula gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Tako azijske berze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Doduše, Dow Jones ojačao je 0.1 posto, no S&P 500 pao je 0.6, a Nasdaq indeks 1.6 posto.

Osim dionica Applea, jučer su znatno pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft.

U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

Očekuju se informacije o daljnjoj monetarnoj politici SAD-a

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta privrede. Zbog toga je američka centralna banka najvjerovatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Stoga će u fokusu ulagača ove sedmice biti objava zapisnika s posljednje sjednice lidera Feda u decembru, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u martu, prenosi Hina.