reakcije

Potop na Tokijskoj berzi nakon što je Ishiba izabran za premijera

Autor: Biznis.ba
Potop na Tokijskoj berzi nakon što je Ishiba izabran za premijera
Foto: Arhiv

Japanski Nikkei 225 pao je u ponedjeljak za više od 4%, nakon mješovitih ekonomskih podataka iz Japana i dok su trgovci reagirali na izbor budućeg premijera Shigeru Ishibe.

Maloprodaja u Japanu u augustu porasla je 2,8% na godišnjoj razini, nadmašivši procjene Reutersove ankete o porastu od 2,3%, i više od revidiranog porasta od 2,7% u julu.

Ishida je u petak pobijedio ministricu ekonomske sigurnosti Sanaea Takaichi u posljednjem krugu izbora Liberalno-demokratske stranke, što je dovelo do nestabilnosti jena.

To znači da se Banka Japana "neće suočiti s političkim preprekama za daljnje podizanje kamata", rekao je Ryota Abe, ekonomist odjela za globalno tržište i riznicu Sumitomo Mitsui Banking Corporation, za CNBC.

Viša kamatna stopa obično jača jen i vrši pritisak na japanska tržišta dionica, koja su pod velikim opterećenjem izvoznika. Jak jen bi tada njihov izvoz učinio manje konkurentnim.

Jen je oslabio u odnosu na dolar rano u petak kada je Takaichi pobijedila u prvom krugu glasovanja, ali je kasnije promijenio smjer i ojačao jer je Ishiba pobijedio u drugom krugu glasovanja nakon zatvaranja tržišta, prenosi SEEbiz.

Abe je primijetio da je jen promijenio smjer "budući da su gotovo svi sudionici na tržištu, uključujući SMBC i druge političke analitičare, očekivali da će gospođa Takaichi pobijediti u drugom krugu glasovanja."

Takaichi je zagovornica nižih stopa i jasno je izrazila svoj stav da neće podržati politiku Banke Japana da podigne kamatne stope kako bi potaknula ekonomski rast, dodao je.

Steven Glass, generalni direktor Pella Funds Managementa, ima drugačiji stav, govoreći za CNBC-jev “Squawk Box Asia” da je inflacija još uvijek jako “uvezena” zbog slabog jena.

Dodaje da zbog toga "nema smisla" da BOJ diže stope, a također vidi da s Ishibom kao premijerom "[to] povećava našu odlučnost da BOJ neće dizati stope."

U ponedjeljak je industrijska proizvodnja u Japanu pala 4,9% na godišnjoj razini u augustu, više od pada od 0,4% u mjesecu prije.

Na mjesečnoj osnovi industrijska proizvodnja pala je za 3,3%, što je oštriji pad od očekivanih 0,9% u anketi Reutersa i u usporedbi s rastom od 3,1% u julu.

Pad Nikkeija u ponedjeljak također dolazi u vrijeme kada su kineska tržišta snažno rasla. U petak je kopneni indeks CSI 300 zabilježio najbolju sedmicu od 2008., a hongkonški Hang Seng indeks imao je najveći sedmični rast od 1998.