Wall street

Povećale se cijene Applea i Nvidije i za sobom povukle američke berzovne indekse

Autor: Biznis.ba
Povećale se cijene Applea i Nvidije i za sobom povukle američke berzovne indekse
Foto: Pexels

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 nadoknadio gubitke od prethodnoga dana, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili podaci o rastu proizvođačkih cijena u SAD-u, manjem od očekivanog.

Dow Jones pao je 0,01 posto, na 38.459 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 5.199 bodova, a Nasdaq indeks 1,68 posto, na 16.442 boda.

Time su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili gubitke nakon snažnog pada izazvanog izvještajem o inflaciji.

Ulagači se, međutim, zbog slabijeg rasta proizvođačkih cijena nadaju da bi inflacija uskoro mogla popustiti, što bi otvorilo vrata američkoj centralnoj banci za smanjenje kamatnih stopa.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se pripisuje skoku cijena dionica tehnoloških divova Applea i Nvidije za više od četiri posto.

U fokusu ulagača idućih će sedmica, piše Hina, biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, prenose Financije hr.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko pet posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 0,3 posto, no i dalje je na putu sedmičnog dobitka od oko 0,5 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je porastao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Shanghaiu, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto.

Kineske su berze pod pritiskom, ponajviše hongkonška, zbog krize na nekretninskom tržištu, koja još uvijek ne popušta.