japanske dionice

Preokret na azijskim tržištima, Nikkei 225 skočio preko 7%

Autor: Biznis.ba
Preokret na azijskim tržištima, Nikkei 225 skočio preko 7%
Foto: Ilustracija

Japanske dionice oštro su se oporavile u utorak nakon što su Nikkei 225 i Topix pali za više od 12% u prethodnoj sesiji. Ostala azijsko-pacifička tržišta također su bila viša.

Japanski Nikkei 225 — koji je zabilježio najveći gubitak u prethodnoj sesiji od pada Crnog ponedjeljka 1987. — i široki Topix dobili su više od 7% nakon što su dosegnuli najviše vrijednosti sesije od preko 10%. Ponovno oživljavanje dovelo je i Nikkei i Topix natrag na dobitnu poziciju od početka godine.

Podizanje stopa Banke Japana na najvišu razinu od 2008. 30. jula uzrokovalo je jačanje jena na sedmomjesečni maksimum, pritiskajući dionice.

Globalna tržišta također su bila prestrašena strahovima od recesije u SAD-u potaknute slabijim izvještajem o zapošljavanju od očekivanog.

Japanske velike trgovačke kuće zabilježile su skokove od preko 6%, pri čemu je Mitsui porastao za više od 9%. Softbank Group Corp skočio je preko 8%.

Ostali sektori koji su zabilježili dobitke također uključuju japanske proizvođače automobila i dobavljače poluvodiča, kao što su Honda i Renesas Electronics, koji su porasli za više od 13%, odnosno 17%, prenosi SEEbiz.

Jen je oslabio 0,83% na 145,37 u odnosu na američki dolar.

Južnokorejski Kospi skočio je iznad 3%, dok je mali kapital Kosdaq porastao za više od 5%. Tržišta u Južnoj Koreji privremeno su zaustavljena u ponedjeljak nakon što su pala za 8%, što je dovelo do prekida.

Južnokorejski teškaš Samsung Electronics porastao je 2,1%, dok je proizvođač čipova SK Hynix porastao 4,5%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini ostao je nepromijenjen, dok je indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao za 0,9%.

Australski S&P/ASX 200 porastao je za 0,4%.