Berza

Promet na Sarajevskoj berzi u 2019. značajno nadmašio prošlogodišnji

Autor: Biznis.ba
Promet na Sarajevskoj berzi u 2019. značajno nadmašio prošlogodišnji

Ukupan promet na Sarajevskoj berzi (SASE) u 2019. godini, prema preliminarnim podacima, značajno je nadmašio prošlogodišnji.

U 2018. godini ukupan promet je iznosio 288,19 miliona KM, dok je u 2019. godini (zaključno sa 19. decembrom) premašio 423,9 miliona KM, što predstavlja povećanje prometa od 47,1 posto. U ovoj godini je putem javnih ponuda ostvareno 227,8 miliona KM prometa, što čini 53,75 posto od ukupno ostvarenog prometa.

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović za Fenu je kazao da se zadnjih par godina promet na SASE stabilizirao i pokazuje trend rasta.

Govoreći o stanju na tržištu kapitala i regionalnoj saradnji, Kurbegović je naveo da i dalje rade na zajedničkoj platformi koja obuhvata Balkan – SEE Link, gdje su se berze povezale na zajedničku platformu. Izrazio je nadu da će se u narednom perodu i registri vrijednosnih papira i banke povezati, tako da će u perspektivi posebno strani investitori Balkan posmatrati kao jedinstveno tržište.

- Dobili smo ovih dana infomaciju da su izabrani novi članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH na šta smo čekali, pošto su njeni raniji članovi dugo bili u tehničkom mandatu. Komisija za vrijednosne papire je generator, motor tržišta kapitala, tako da se nadamo da će predstojeći period biti obilježen kvalitetnijim dešavanjima na tržištu kapitala – naveo je Kurbegović.

Što se tiče kretanja berzanskih indeksa, direktor SASE je kazao da u tom smislu predstavljaju dobar pokazatelj, te izdvojio prvi indeks koji su lansirali na Sarajevskoj berzi, a koji se bavi funamentalnom analizom.

- Taj indeks ne tretira samo tehnički dio trgovanja dionica, da li je opadala ili rasla vrijednost, nego ulazi u fundamentalnu analizu, a to je kako kompanija posluje, te kakva joj je perspektiva. Kroz taj indeks smo htjeli pokazati da one kompanije koje dobro posluju ujedno dobro odražavaju svoju vrijednost, tako da ljudi mogu biti odlučniji da investiraju u takve kompanije – dodao je Kurbegović.

Da bi se povećao rast i promet na tržištu kapitala, te ubrzala cjelokupna ekonomija, kako je kazao Kurbegović, predložili su da se uvede vrsta trgovine sa fakturama.

- To bi značilo da se sve fakture i potraživanja koja traju duže od 15 dana, pretvaraju automatski u vrijednosne papire sa kojima se može trgovati na berzi. Oni koji su likvidni bi mogli da otkupljuju ta potraživanja, a oni koji su manje likvidni da ne čekaju kraj isteka vremena pootraživanja i da ranije dođu do novca – kazao je Kurbegović.

Naveo je da se radi o korisnom i konkretnom projektu koji su napravili i uputili nadležnim institucijama.

Biznis.ba / FENA