wall street

Rast američkih indeksa

Autor: Biznis.ba
Rast američkih indeksa
Foto: Unsplash

Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.

Dow Jones Industrial Average dodao je 323 boda, ili 0,8%, stavljajući indeks 30 dionica na pravi put za njegov sedmi uzastopni pozitivan dan za njegov najduži pobjednički niz u 2024. S&P 500 dodao je gotovo 0,5%, dok je Nasdaq Composite dobio oko 0,2 %.

Home Depot i Caterpillar predvodili su Dow u porastu jer su dionice dobile više od 2% svaka.

Svježi sedmični podaci o zahtjevima za nezaposlene stigli su na najviši nivo od augusta, povećavajući očekivanja da bi centralni bankari mogli smanjiti kamatne stope u nekom trenutku ove godine, prenosi SEEbiz.

Uz podatke o nezaposlenosti, aukcija obveznica naišla na veliku potražnju pomogla je da se prinosi smanje u četvrtak. 10-godišnje obveznice pale su za više od 2 bazna boda na 4,461%, dok je prinos dvogodišnjeg trezora pao za više od 3 bazna boda na 4,811%.

Ranije je nova serija tromjesečnih izvještaja o zaradi izašla ispod očekivanja Wall Streeta, nakratko prigušivši raspoloženje. Warner Bros Discovery dodao je 1,8%, uprkos izvještavanju o promašaju na vrhu i dnu, dok je firma poluvodiča Arm izgubila više od 1,5% zbog slabih smjernica za prihode.

Airbnb se povukao za više od 6,5% nakon što su slabe smjernice zasjenile pad u prvom tromjesečju.