Ekonomski pokazatelji

Rast cijena dionica na azijskim berzama

Autor: Biznis.ba
Rast cijena dionica na azijskim berzama
Foto: Ilustracija

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, što se pripisuje ekonomskim pokazateljima iz Kine boljima od očekivanih.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošle sedmice pao 0,7 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 2,4 posto, prenosi Hina, a cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji između 0,1 i 0,6 posto.

Ulagače su ohrabrili pokazatelji iz kineske ekonomije koji ukazuju na ubrzanje oporavka.

Potrošnja u trgovini na malo porasla je u prva dva mjeseca ove godine 5,5 posto na godišnjem nivou, dok je industrijska proizvodnja ojačala sedam posto.

Više od očekivanih porasle su i kapitalne investicije, kao i investicije u infrastrukturu, dok su podaci s tržišta nekretnina i dalje slabi.

U fokusu ulagača ove će sedmice biti sjednice niza središnjih banaka, od američkog Feda, preko britanske, švicarske i norveške do japanske središnje banke.

Od većine se očekuje da će politike i kamatne stope ostaviti nepromijenjene, dok se od japanske očekuje ukidanje negativnih kamatnih stopa, što će označiti kraj sedmogodišnjeg perioda jeftinog novca.

No, najviše bi na tržišta mogle utjecati poruke Feda. Očekuje se da će čelnici središnje banke na sjednici ostaviti kamatne stope nepromijenjene.