Berza

Rast na Wall Streetu, nadoknađeni su svi gubici od jučer

Autor: Biznis.ba
Rast na Wall Streetu, nadoknađeni su svi gubici od jučer

NA WALL Streetu su burzovni indeksi snažno porasli, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu su neke od njih dosegnule najviše razine u povijesti.

Dow Jones ojačao je 224 boda ili 0,91 posto, na 24.924 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 2798 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7823 boda.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku za 1,8 posto, pri čemu su cijene Facebooka, Microsofta i Amazona dosegnule najviše razine u povijesti.

Te kompanije već godinama snažno rastu, pa se ulagači nadaju da će i u predstojećoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izvijestiti o snažnim rezultatima.

Znatno je, 1,1 posto, jučer porastao i S&P indeks industrijskog sektora, čime je nadoknadio gubitke od prethodnoga dana kada je bio pod pritiskom zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

U srijedu je, naime, Wall Street znatno pao nakon što je Washington objavio da kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Najava novih carina

Tako vlada predsjednika Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošli tjedan uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim mjerama.

Peking je i na najave novih carina poručio da će morati odgovoriti.

Ipak, jučer su strahovanja od trgovinskog rata splasnula jer se ulagači nadaju dogovoru između vlasti dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no zasad bez vidljivih rezultata.

''Na tržištu je konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor'', kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Optimizam ulagača

Rast tržišta zahvaljuje se i optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koji očekuju da bi zarade kompanija u drugom tromjesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica, prenosi Hina.

U petak će rezultate za drugo tromjesečje među ostalima objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 posto, na 7651 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 12.492 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 5405 bodova.

Biznis.ba