Berza

Raste Wall Street

Autor: Biznis.ba
Raste Wall Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u financijskom i tehnološkom sektoru, jer se ulagači nadaju boljim kvartalnim poslovnim rezultatima banaka i kompanija nego što analitičari procjenjuju.

Dow Jones ojačao je 0.22 posto, na 34.585 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.39 posto, na 4522 boda, a Nasdaq indeks 0.93 posto, na 14.244 boda.

Najviše je jučer porastao S&P 500 indeks bankarskog sektora, oporavivši se od pada u petak, kada se našao pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko banaka.

Ulagači se nadaju da će poslovna izvješća banaka koje će ovoga tjedna objaviti rezultate biti bolja.

Nakon slabog početka sezone objava izvješća, ovoga će tjedna, među ostalim, rezultate objaviti Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Tesla i Netflix.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju biti oko 8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Početkom mjeseca očekivao se pad dobiti za 5.7 posto.

Podršku burzovnim indeksima pružio je jučer i rast cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Tesla i Apple.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će zbog popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Očekuje se da će Fed ovoga mjeseca još jednom povećati kamate za 0.25 postotnih bodova i da će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale jer je ulagače razočarao slabiji nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0.38 posto, na 7406 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.23 posto, na 16.068 bodova, a pariški CAC 1.12 posto, na 7291 bod.

(Biznis.ba / Hina)