Berza

Rezultati tehnoloških divova podstakli Wall Street, evropske berze pale

Autor: Biznis.ba
Rezultati tehnoloških divova podstakli Wall Street, evropske berze pale
Agencije

Na Wall Streetu je prošle sedmice S&P 500 indeks dostigao novi rekordan nivo, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok su na evropskim berzama cijene dionica pale.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1.4 posto, na 38.654 boda, dok je S&P 500 porastao 1.4 posto, na 4.958 bodova, a Nasdaq indeks 1.1 posto, na 15.628 bodova.

Tako su indeksi porasli četvrtu sedmicu zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dostigli nove rekordne nivoe.

To se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških divova, kao što su Meta Platforms i Amazon.com.

Doduše, neke su velike kompanije, kao što su Apple, Alphabet i Microsoft ostvarile nešto slabije rezultate nego što su se ulagači nadali, no od 230 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali.

Zbog toga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za prosječno 7.8 posto, dok se početkom godine očekivao rast zarada za 4.7 posto.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice i sjednica lidera američke centralne banke. Kao što se očekivalo, ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, no u saopćenju su naveli da ne očekuju smanjenje kamata dok ne budu čvrsto uvjereni da se inflacija stabilno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto, prenosi Hina.

Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamate već u martu. Čini se i da će kamate ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo, s obzirom na najnovije podatke s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u januaru broj zaposlenih porastao za 350 hiljada, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, a i plaće su porasle neočekivano snažno. A to pokazuje da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

No, ti su podaci u petak ostali u drugom planu jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati Mete i Amazona.

Za razliku od najveće svjetske berze, na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0.3 posto, na 7.615 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.25 posto, na 16.918 bodova, a pariški CAC 0.6 posto, na 7.592 boda.

Doduše, poslovni rezultati evropskih kompanija bolji su od očekivanja, no ulagači su oprezni jer se čini da ni Evropska centralna banka neće smanjiti kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.