Berza

Sarajevska berza kreirala aplikaciju FAST

Autor: Biznis.ba
Sarajevska berza kreirala aplikaciju FAST

Prateći savremene tokove i razvoj tržišta kapitala Sarajevska berza (SASE) kreirala je aplikaciju FAST koja pruža niz mogućnosti i olakšica svima zainteresiranima za trgovinu na berzi.

Samo jednim klikom korisniku je omogućen pristup svim podacima kompanije za koju iskazuje interesovanje, počevši od općih informacija, vlasničke strukture, finansijskih izvještaja, historije poslovanja i vrijednosti dionica za period od proteklih desetak godina, saopćeno je iz Sarajevske berze.

Aplikacija omogućuje olakšani pristup informacijama, do kojih zainteresirana osoba dolazi kratkom pretragom.

Ranije je trebalo dosta vremena da se dođe do željenih podataka o kompaniji za čijim dionicama se iskazuje interes na berzi trgovanja. Pri tome se moralo guglati niz različitih portala i stranica, te se opet ne bi imao detaljan uvid i mogućnosti usporedbe tokova poslovanja i vrijednosti dionica kompanije zakoju je iskazao interesovanje. FAST to omogućava za samo nekoliko minuta.

Aplikacija je namijenjena osobama koje imaju interes za trgovanje na berzi, bilo da je riječ o osobama koje već imaju iskustva u toj oblasti ili onima koji se po prvi put žele okušati na tržištu.

Svojevrsna je olakšica i onima koji istražuju ovu oblast, a pogotovo novinarima koji se bave poslovnim temama. Posebna je pogodnost i za brokerske kuće,  u smislu efikasnijeg pristupa kompletnim informacijama, koje su predmet zanimanja njihovih klijenata.

Značajna pogodnost FAST aplikacije je i mogućnost brze i pouzdane usporedbe vrijednosti dionica kompanija za koje kupac iskazuje interes. Pored toga, aplikacija omogućava usporedbu finansijskih izvještaja između različitih emitenata i po različitim godinama. Posebno interesantna je mogučnost prikaza i usporedbe finansijskih pokazatelja (ratio-analize) za više kompanija istovrmeno.

- Svi zainteresirani moći će tokom promotivnog perioda potpuno besplatno pristupiti aplikaciji te se okušati u svijetu trgovine vrijednosnim papirima na berzi. Uslov za korištenje aplikacije je da korisnik ima otvoren korisnički račun, Chrome internet browser (internet preglednik) te internet konekciju. Po završetku promotivnog perioda predviđena su dva modela pretplate za FAST – Standard i Pro – poručili su iz SASE.

Važno je spomenuti da se svi podaci o određenoj kompaniji mogu i exportovati u programu Excell, putem aplikacije.

Kako bi javnosti detaljnije približili mogućnosti aplikacije, SASE će organizirati i prezentaciju, kojoj će prisustvovati veliki broj privrednika, predstavnika institucija tržišta kapitala, predstavnika brokerskih kuća ali i interesanata za tržište kapitala.

Prezentacija će biti održana 19. decembra u Sarajevu pod sloganom "Idem na sigurno, idem na FAST!".

(FENA)