New York

S&P 500 dostigao novi rekord na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
S&P 500 dostigao novi rekord na Wall Streetu
Wall Street

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostignuo novi rekordni nivo, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Dow Jones ojačao je 0,41 posto, na 38.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 4.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 15.756 bodova.

Novi rekord S&P-a zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki sektor, za 1,4 posto.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle više od 8 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto, prenosi Hina.

„Dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju optimizam, pa tržište nastavlja u pozitivnom smjeru”, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Ulagači prate i poruke lidera američke centralne banke nakon što je u nedjelju predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će centralna banka vjerovatno smanjivati kamate znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Neel Kashkari, predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu, kazao je jučer da zasad očekuje smanjenje kamata u ovoj godini u dva do tri navrata, dok je guvernerka Adriana Kugler kazala da je potrebno daljnje smanjenje inflacije kako bi se smanjile kamate.

Prošle su sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks dostignuli rekordne nivoe, no nakon poruka Feda i naznaka daljnjeg snažnog rasta privrede, splasnule su nade da će Fed početi smanjivati kamate u martu, pa su indeksi pali.

No, jučer je S&P 500 dostigao novi rekordni nivo.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 posto, na 7.628 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 16.921 bod, a pariški CAC 0,36 posto, na 7.611 bodova.