Wall Street

S&P 500 i Nasdaq imaju nove rekorde

Autor: Biznis.ba
S&P 500 i Nasdaq imaju nove rekorde
Foto: Wall Street/Arhiv

S&P 500 popeo se na novi rekord u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell upozorio na opasnosti predugog držanja visokih kamatnih stopa.

Indeks širokog tržišta porastao je za 0,07% na 5.576,98 za svoje 36. rekordno zatvaranje godine. Nasdaq Composite dodao je 0,14% na zatvaranje na 18.429,29, također završivši dan na rekordu. Oba su indeksa tokom sesije dotaknula nove najviše nivoe svih vremena. Dow Jones je pao za 52,82 boda ili 0,13% i završio na 39.291,97.

Powell je rekao da bi držanje povišenih kamatnih stopa predugo moglo riskirati daljnji ekonomski rast, naizgled nagovještavajući da centralna banka razmatra zauzimanje manje restriktivnog stava.

"Prekasno ili premalo smanjenje ograničenja politike moglo bi neopravdano oslabiti ekonomsku aktivnost i zapošljavanje", rekao je Powell u sklopu svog polugodišnjeg ažuriranja monetarne politike. "Više dobrih podataka ojačalo bi naše povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto."

Powell će nastaviti sa svjedočenjem ove sedmice pred Kongresom u srijedu pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma. Njegove izjave dolaze uoči ključnih podataka o inflaciji koji stižu kasnije ove sedmice, s junskim indeksom potrošačkih cijena u četvrtak i indeksom proizvođačkih cijena u petak, prenosi SEEbiz.

"Tržište rada slabi i Powell počinje obraćati pažnju", rekao je David Russell, globalni voditelj tržišne strategije u TradeStationu. “On prepoznaje da je politika restriktivna i da je postignut napredak u pogledu inflacije. Ovo potencijalno postavlja temelje za 'Powell put' kasnije tokom godine.”

Nvidia je ojačala 2,5% nakon što je KeyBanc povisio ciljnu cijenu za proizvođača čipova na 180 USD, što implicira povećanje od 40% u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak.