Wall Street

S&P 500 i Nasdaq na rekordnim nivoima

Autor: Biznis.ba
S&P 500 i Nasdaq na rekordnim nivoima
Foto: Unsplash

S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visok nivo u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvještaja o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.

Indeks širokog tržišta dobio je 1,17%, probivši se iznad 5.300 po prvi put, da bi završio na 5.308,15. Tehnološki bogat Nasdaq Composite porastao je 1,40%, zatvorivši se na 16.742,39. Dow Jones je porastao za 349,89 bodova, odnosno 0,88%, završivši na 39.908,00.

Sva tri glavna prosjeka zaključena su na rekordima. Do danas, ovo je 23. rekordno zatvaranje za S&P 500, 18. za Dow i osmo za Nasdaq.

Indeks potrošačkih cijena porastao je 0,3% u mjesecu aprilu, što je manje od procjene Dow Jonesa za 0,4% mjesečnog rasta. Mjerilo je poraslo 3,4% na godišnjem nivou, u skladu s očekivanjima. Mjesečni i godišnji brojevi za temeljni CPI, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, također su bili usklađeni.

Maloprodaja je u aprilu ostala nepromijenjena. Ekonomisti su predviđali skok od 0,4 posto.

Oba su izvještaja potaknula očekivanja o smanjenju stope Federalnih rezervi u bliskoj budućnosti. Podaci o terminskom trgovanju Fed fondovima sada sugerišu 75,3% vjerovatnosti da će američka centralna banka smanjiti stope na septembarskom sastanku, prema CME FedWatch Toolu. To je porast u odnosu na 65,1% šanse od utorka za smanjenje stope u istom mjesecu.

"Tržišta su doista željela da ovi izvještaji budu mekana i dobila su što su željela", rekao je Brian Nick, viši investicijski strateg na Macro Institutu, koji je dodao da su ova očitanja učvrstila argumente Fed-u da ove godine počne snižavati stope. "Firme poput Nvidije i mnoga ova imena s većim rastom imat će koristi od pada kamatnih stopa."

Tržišni lideri poput Nvidije izbili su nakon očitanja inflacije, s dionicama proizvođača GPU-a koji su porasli za 3,6%. Tehnološki titani Apple
i Microsoft dodali su više od 1%, prenosi SEEbiz.

Prinosi na referentne američke 10-godišnje i 2-godišnje državne obveznice pali su nakon gospodarskih izvještaja. Stopa na 10-godišnjoj novčanici pao oko 10 baznih bodova na 4,344%. 2-godišnja riznica prinos je posljednji put bio na 4,726% nakon što je pao za otprilike 9 baznih bodova.

Dionice su ove godine rasle, budući da su očekivanja nižih stopa Fed-a i entuzijazam oko umjetne inteligencije — i njezinog potencijala za povećanje profita — podigli raspoloženje ulagača. Indeks S&P 500 porastao je više od 11% do danas. Uz to, široki tržišni indeks prošlog je mjeseca posrnuo jer su dionice pritiskale zabrinutosti oko ljepljive inflacije.