wall street

S&P 500 ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
S&P 500 ima novi rekord
Foto: Unsplash

Indeks S&P 500 skočio je na novi rekord u srijedu, nakon najnovije objave politike Federalnih rezervi i podataka o inflaciji umaju koji su ukazivali na smanjenje pritiska na cijene.

Širi tržišni indeks popeo je 0,8%, dok je Nasdaq Composite dobio 1,5%. I S&P 500 i Nasdaq u srijedu su dostigli najviši nivo svih vremena, a prethodno su postigli rekord pri zatvaranju. Dow Jones Industrial Average skliznuo je 0,2 posto.

Fed je zadržao kamatne stope nepromijenjenima, kao što se i očekivalo. Centralna banka je također označila da je postignut napredak na frontu inflacije, napomenuvši: “Posljednjih mjeseci došlo je do skromnog daljnjeg napretka prema cilju Odbora od 2 posto inflacije.”

Najnovija projekcija Feda, takođe objavljena u srijedu, međutim, pokazuje da centralna banka vidi samo jedno smanjenje stope ove godine. To je manje od tri očekivanja početkom 2024.

Objava u srijedu uslijedila je nakon objave nove inflacije u SAD-u.

Indeks potrošačkih cijena ostao je nepromijenjen za mjesec maj, niži od procjena Dow Jonesa za 0,1% mjesečnog rasta. Iz godine u godinu, inflacija je porasla za 3,3%, što je takođe ispod očekivanja i predstavlja usporavanje u odnosu na prethodni tempo od 3,4%, prenosi SEEbiz. Mjesečni i godišnji nivoi za bazični CPI, koji isključuju nestabilne cijene povezane s energijom i hranom, takođe su bili niži od očekivanih.

“CPI je neutralizirao “jastrebe” u Fedu”, rekao je Jay Hatfield, osnivač i glavni investicioni direktor InfraCapa. “Većina učesnika na tržištu vjeruje da provreda usporava i da će morati smanjiti stope. Zato mislimo da je tržište odbacilo opciju od samo jednog reza”.

Prinos 10-godišnjih obveznica pao je ispod 4,3%.