Četvrti dan zaredom

S&P 500 indeks ponovo rekordan na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
S&P 500 indeks ponovo rekordan na Wall Streetu
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks dosegao novi rekordni nivo, četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones oslabio je 0.26 posto, na 37.806 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.08 posto, na 4.868 bodova, a Nasdaq indeks 0.36 posto, na 15.481 bod, prenosi HINA.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa peti dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Netflixa.

Cijena dionice te kompanije skočila je više od 10 posto, a poskupile su i dionice drugih tehnoloških divova.

Nakon jučerašnjeg rasta cijene na rekordni nivo, tržišna vrijednost Microsofta premašila je prvi put razinu od 3.000 milijardi dolara.

Više od 1 posto jučer su porasle i cijene dionica Alphabeta i Meta Platformsa, koje ulaze u grupu nazvanu „Sedam veličanstvenih”, koja je najzaslužnija za lanjski oporavak tržišta dionica.

Zahvaljujući euforiji oko razvoja umjetne inteligencije (AI), dionice tehnološkog sektora rastu već mjesecima, od proizvođača čipova Nvidie, do softverskog diva Microsofta.

Hoće li poslovni rezultati tih kompanija opravdati snažan rast cijena njihovih dionica posljednjih mjeseci, vidjet će se ovih dana.

„Tehnološke kompanije - posebno 'Sedam veličanstvenih' i AI tema - prošle su godine dovele do nekih smiješnih zarada i smjernica. Vidjet ćemo u idućih 10 dana kako će se to odvijati, ali rani pokazatelji su svakako prilično pozitivni", kaže Mike Dickson, analitičar u kompaniji Horizon Investments.

No, na tržištu jučer nije vladala euforija jer poslovni rezultati nekih velikih kompanija nisu ispunili očekivanja.

Uz to, procjenjuje se da će ukupan rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromjesečju prošle godine biti manji nego u prethodnom kvartalu zbog usporavanja rasta privrede i potrošnje.

Osim toga, splasnule su špekulacije da će američka centralna banka već u martu smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0.25 postotnih bodova uslijediti u drugom tromjesečju, u maju ili junu.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.56 posto, na 7.527 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.58 posto, na 16.889 bodova, a pariški CAC 0.92 posto, na 7.455 bodova.