wall street

S&P 500 ostaje blizu rekordnih nivoa usred opuštanja inflacijskih pritisaka

Autor: Biznis.ba
S&P 500 ostaje blizu rekordnih nivoa usred opuštanja inflacijskih pritisaka
Foto: Wall Street/Arhiv

S&P 500 je blago oscilirao u četvrtak i ostao je blizu rekordnih nivoa jer su trgovci vagali više podataka koji pokazuju da bi inflacijski pritisci mogli popustiti.

Indeks širokog tržišta porastao je 0,2%, dok je Nasdaq Composite napredovao 0,3%. Dow Jones je pao 51 bod ili 0,2%.

S&P 500 i Nasdaq dostigli su rekordne nivoe ove sedmice, potaknuti svježim podacima koji pokazuju znakove opuštanja inflacijskih pritisaka.

Indeks proizvođačkih cijena u svibnju pao je 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, prenosi SEEbiz. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su porast od 0,1%. To izvješće dolazi dan nakon što je maj indeks potrošačkih cijena porastao manje nego što se očekivalo prošlog mjeseca.

Podaci od četvrtka također slijede odluku o politici Federalnih rezervi. Fed je zadržao stope nepromijenjenima, ali je primijetio da je postignut napredak u pogledu inflacije. Uprkos tome, centralna banka snizila je svoja očekivanja smanjenja stope za 2024. na jedan s prethodne procjene od tri.

Dionice Broadcoma porasle su 12% nakon što je proizvođač čipova nadmašio očekivanja u fiskalnom drugom tromjesečju i najavio podjelu dionica u omjeru 10 za 1. S druge strane, dionice Dave & Buster's Entertainment pale su za 12% nakon što su prihodi firme u prvom tromjesečju premašili procjene.